van Cagliari naar Pula, Calasetta en Portoscuso

Volgens de weerberichten zou het een bakstagwindje worden. Gaandeweg draaide de wind steeds meer op de kop. Al kruisend haalden we de ankerplaats. Mooi uit de wind, maar de swell was weer eens de boosdoener. We hebben met een hekanker de boot met de kop op de swell getrokken. Dat ging voor een tijdje goed, maar uiteindelijk ging het hekanker krabben. Om snel te kunnen vertrekken (krappe ankerplaats, rotsjes aan bb en sb) hebben we met veel pijn en moeite het hekanker er weer uitgetrokken. Inmiddels was de deining verdwenen, dus toch een rustige nacht. Ik had die dag trouwens nog een nieuwe print voor de windmeter geinstalleerd, zodat de windinformatie ook naar de computer doorgegeven wordt. Volgende ochtend richting Calasetta. Toenemende wind, eerst uitgeboomde genua, daarna alleen op het grootzeil, zonder rif.(gemiddeld 8 knopen snelheid, max. gezien 9,4 knopen) Hoe hard het echt waaide, konden we niet zien op de windmeter (liet het afweten) maar uit ervaring wisten we dat het echt hard waaide. Ruim bij daglicht kwamen we bij onze (tegen golven en swell) beschutte ankerplaats aan. Het ging nog harder waaien bij een ongunstig draaiende wind. Het anker ging krabben en nam een reeks kreeftenpotten mee. Het poeierde als een gek.(het was inmiddels midden in de nacht) Met heel veel moeite wisten we ons in elk geval vrij te draaien van de visserslijnen. Met het anker omhoog, dus onder bereik, de lijnen rigoreus losgesneden.(Balende Italiaan, denken we) In het donker alle mogelijkheden van safe aanmeren uitgeprobeerd,(commerciele haven stond de wind en dus hoge golven recht naar binnen, in de marina geen zichtbare goede plekken om aan te leggen) Dus de op dat moment hoge kant van de baai opgezocht en op 5 meter diepte het anker erin. Na 3 pogingen eindelijk houvast. Al met al een zeer hectische nacht. Zeer vermoeid (van ankerwacht lopen) zijn we zaterdag naar de haven van Portoscuso gevaren. Gelukkig een mooie plek aan een grote steiger. (geen mooringlijnen) Dit wordt onze springplank naar Menorca. Eerst maar even bijkomen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>